انواع بیماریهای غذا زاد
بیماری های غذازاد به طور کلی دو نوع هستند. عفونتهای غذایی (food infections) و مسمومیتهای غذایی (food poisoning). در عفونت غذایی عامل پدیدآورنده عبارت است از میکروارگانیزمها یا سم آنها. میکروار گانیزمها یا سم آنها. میکروارگانیزم ما یا در دستگاه رشد و تکثیر می کنند (مانند سالمونلا و شیگلا) یا در قسمتهای دیگر بدن (مثلا در هپاتیت A). در موارد دیگر، انتروتوکسین آزاد شده از میکروار گانیزم (مثلا کلستریدیوم پرفرانژانس یا ویبریو کلرا) باعث عفونت می شود.
به طور خلاصه، عوامل پدیدآونده بیماریهای غذا زاد باکتریایی، شیمیایی، انگلی و ویروسی هستند. در اکثریت موارد عامل باکتریایی در کار است. باکتریهای زیر بیشترین نقش را دارند:
سالمونلا، استافیلوکوکوس اورئوس، کلستریدیوم پرفر نژانس، باسیلوس سرئوس، شیگلا، کمپیلو باکتر، کلستریدیوم بوتولینوم.
در جدول 3 چند نمونه از بیماریهای غذازاد، عامل پدیدآورنده و علایم آنها دیده می شود.
چند نمونه مهم از بیماریهای غذازاد، عوامل پدیدآورنده و علایم آنها
میکروار گانیزم
|
بیماری | موادغذایی حامل |
Salmonella
(typhii)
|
سالمونلازیس
|
تخم مرغ، گوشت مرغ، گوشت، شیرخام و شوکولات |
Camopylobacter
|
کامپلیوباکتروزیس
|
شیر خام، گوشت مرغ خام یا نیم پز، آشامیدنی
|
Escherichi
)e. coli 0157 (
|
(خونریزی در کولون) | گوشت گاو، (در برخی موارد کاهو)
|
Listeria
)l. monocytogenes (
|
لیستریازیس
|
شیر و فرآوردههای آن، ماهی، گوشت و سبزیها
|
Vibrio cholerae
|
Cholera (وبا)
|
آب، غذاهای دریایی، برنج، سبزیها
|
عوامل غیر باکتریایی پدیدآورنده بیماریهای غذازاد عبارتند از: باقیمانده سموم شیمیایی و آنتی بیوتیکها؛ مواد افزودنی، سموم طبیعی، موجود در قارچهای سمی؛ فلزات (سرب، کادمیوم، جیوه، نیکل، کرم و نقره) که منبع آنهای خاکهای آلوده است. به علاوه برخی موادغذایی تغییر یافته ژنتیکی (genetically modified foods = gm foods) نیز می توانند بالقوه مشکل زا باشند، به این دلیل که ممکن است در فرآیند مهندسی ژنتیک برای پدید آوردن تغییرات مطلوب در گیاهان و حیوانات (مثلا برای تولید گیاهان مقاوم به آفات )، تغییرات نامطلوب نیز پدید آید.
نمونههایی از مسمومیت موادغذایی
کشور | نوع ماده غذایی
|
تعداد بیمار شده
|
نوع میکروب | هزینه هزار پوند
|
کاندا
|
پنیر چدار
|
42
|
استافیلو کوکوس اورئوس
|
250 |
آمریکا
|
پنیر چدار | 15
|
استافیلو کوکوس اورئوس
|
300
|
هلند
|
سالاد
|
700 | سالمونلا انیدیانا
|
300
|
انگلستان
|
شکلات
|
245
|
سالمونلا ناپولی
|
505
|
آمریکا
|
شیر پاستوریزه
|
49 (14 فوت)
|
لیستریا مونوسیتوژنز | 294
|
کانادا
|
پنیر چدار | 2700
|
سالمونلا
|
5880
|
آمریکا
|
شیر پاستوریزه | 1800 (2 فوت) | سالمونلا
|
تعطیلی واحد
|
آمریکا
|
پنیر مکزیکی
|
142 (47 فوت) | لیستر یا مونو سیتوژنز
|
41176
|
بریتانیا
|
شیرخشک
|
76 (48 نوزاد-1 فوت)
|
سالونلا ایلینگ
|
22085
|
بریتانیا
|
شیر پاستوریزه
|
54
|
سالمونلا
|
650/167
|
سوئیس
|
پنیر
|
30 نفر فوت
|
لیستر یا مونو سیتوژنز
|
352/882
|
بریتانیا
|
پیرامی
|
81
|
سالمونلا | 1000000
|
بریتانیا
|
مالت فندقی | 27 (1 فوت) | کلستریدیوم بتولینم نوع b
|
|
فرانسه
|
زبان خوک | 279 (63 فوت)
|
لیستر یا مونوسیتوژنز
|
دیدگاهها