دیالیز
دیالیز را می توان برداشت مواد سمی ازمایعات بدن بوسیله خاصیت انتشار و اسمز از غشاء نیمه تراوا تعریف نمود. این کار با استفاده از محلول دیالیز که ترکیبی مشابه پلاسمای خون طبیعی دارد انجام می گیرد. درمان با دیالیز به دو طریق صورت می گیرد: دیالیز پریتونیال که در آن از غشاء صفاقی به عنوان نیمه تراوا استفاده می شود و همودیالیز که از کلیه مصنوعی با غشاء نیمه تروای سنتتیک استفاده می شود.
دیالیز صفاقی:
در دیالیز صفاقی که از صفاق بعنوان یک قشاء نیمه تراوا استفاده می شود، یک سوند را در داخل صفاق کار می گذارد سپس مایع دیالیز به داخل صفاق فرستاده می شود و محصولات زائد جابجا می گردند. دیالیز صفاقی نسبت به همودیالیز، یک روش کم اثر می باشد، بطوریکه طول مدت درمان بیشترو معمولا 10 تا 12 ساعت در هر روز یا سه بار در هفته است.
رژیم درمانی:
میزان انرژی مورد نیاز 30 کیلو کالری به ازای هر کیلوگرم از وزن ایده ال بدن می باشد. میزان پروتئین مورد نیاز 2/1تا 5/1 گرم به ازای هر کیلو گرم وزن بدن است که 50 درصد پروتئین باید از ارزش بیولوژیکی بالایی برخوردار باشد. میزان سدیم 2تا 3 گرم در روز، پتاسیم 2تا3 گرم در روز، فسفر 1 تا 2/1 گرم توصیه می شود. معمولا مصرف مولتی ویتامین به این افراد توصیه می گردد.
همودیالیز:
در این روش خون از میان غشا، نیمه تراوا در کلیه مصنوعی گذشته و محصولات زائد جابجا می شوند. ابتدا باید یک فیستول(وصل دو اندام در داخل بدن و ارتباط به خارج) توسط جراح در دست بیمار ایجاد شود. فیستول ارتباطی بین ورید و شریان است. همودیالیز سه بار در هفته به مدت 3 تا 6 ساعت انجام می شود. در این روش ویتامین های محلول در آب معمولا قابل دیالیز هستند، بنابر این مصرف مکمل به آنها توصیه می شود.
رژیم درمانی:
انرژی مورد نیاز 35 کیلو کالری به ازای هر کیلو گرم از وزن ایده آل بدن، پروتئین 1 گرم به ازای هر کیلو گرم از وزن، سدیم 2تا 3 گرم در روز، پتاسیم 2تا 3 گرم در روز و فسفر 1 تا 2/1 گرم در روز توصیه می گردد.
رژیم غذایی در کودکان تحت درمان با همودیالیز:
پروتئین مورد نیاز کودکان، 2 گرم به ازای هر کیلوگرم وزن برای تسریع رشد می باشد. میزان سدیم بطور متوسط 2000 میلی گرم در روز، پتاسیم بطور متوسط 2000 میلی گرم در روز که البته مقدار آن به میزان پتاسیم پیش از دیالیز بستگی دارد. میزان فسفر بایستی تا آنجا که ممکن است کم باشد و شیر و فراورده های لبنی به 120 میلی لیتر در روز محدود گردد. مایعات مورد نیاز این افراد 20 میلی لیتر به ازاء هر کیلوگرم وزن بدن و مقدار دفع شده از راه ادرار است. میزان انرژی مورد نیاز 100 تا 150 کیلو کالری به ازاء هر کیلوگرم وزن بدن می باشد، چرا که این کودکان معمولا با عقب افتادگی رشد روبرو هستند.بطور معمول از مکمل و مواد معدنی، همراه با اسید فولیک در این کودکان استفاده می شود.
دیدگاهها